Warzywne dary jesieni
Kategoria: Przedszkolak, Zdrowie Dodano: 30.9.2013 (13:06)
Autor: Katarzyna Sieńko-Hanas zobacz wszystkie artykuły autora
Z czym kojarzy Ci się jesień? Z deszczem, wiatrem, chłodem? Ze złotymi liśćmi, kasztanami... a może z pachnącymi jabłkami i gruszkami, delikatną dynią, kabaczkiem, chrupiącą marchewką... oj wiele by tu wymieniać darów jesieni. Zawierają one mnóstwo witamin i minerałów, a w dodatku można wyczarować z nich przepyszne dania.
Na jesienną zawieruchę
Kiedy za oknem hula wiatr i siąpi deszcz to szczególnie powinniśmy zadbać, by w naszej diecie nie zabrakło witamin. Świetnym ich źródłem są warzywa i owoce, spożywane na surowo w różnorodnych kompozycjach, a także przetwarzane na rozmaite sposoby.
Dynia nie tylko na Halloween
Ważną grupą jesiennych warzyw są dyniowate, do których zaliczane są cukinie, kabaczki, patisony, a przede wszystkim - dynie. Pestki dyni są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin B i C. W Polsce występują tylko dwa główne rodzaje dyni: olbrzymia i zwyczajna, a sezon na te warzywa przypada na październik i listopad. Z miąższu można przygotować pyszny krem, dodać do ciasta, a jej pestki dorzucić do ciasteczek czy pieczywa lub spożywać samodzielnie. Cukinie, kabaczki to wspaniały surowiec na placuszki, gulasze. Doskonale nadają się również do grillowania. Warzywa dyniowate można z powodzeniem marynować i konserwować w różnych wariantach smakowych (na słodko, na ostro). Dynia i jej "kuzynki" to nie tylko smaczne warzywa, ale również ładne artykuły dekoracyjne.
Miłosna gruszka
Innym ważnym jesiennym warzywem jest bakłażan (miłosna gruszka, oberżyna) - cenne źródło witamin z grupy B, A i C, a także potasu, żelaza i wapnia. Bakłażan obniża cholesterol, jest polecany chorym na miażdżycę czy choroby serca. Zawiera duże ilości błonnika i sam w sobie jest niskokaloryczny. Jednakże duszenie czy smażenie na oleju powoduje znaczny wzrost jego kaloryczności. Bakłażana można przyrządzać na różne sposoby, np.: faszerować, grillować, dodawać do zapiekanek, sałatek, makaronów, past. Przy czym należy pamiętać, że oberżyna jest ciężko strawna, może powodować wzdęcia i gazy dlatego też nie jest polecana małym dzieciom, kobietom w ciąży, osobom mającym problemy z przewodem pokarmowym.
Dobre 0 Słabe 0 Niezalogowany 6.11.2014 (12:04) Odpowiedź
Dobre 1 Słabe 0 Mamitati 23.10.2014 (15:29) Odpowiedź
www.Mamitati.pl - sklep dla dzieci