Kulinaria - Kobieta - Czytelnia - Benc.pl

Jakie dania z dyni?

Kategoria: Kobieta, Kulinaria Dodano: 5.12.2012 (16:20)

Sezon na dynie w pełni. Od żółtych po ciemnopomarańczowe, małe, duże, mniej i bardziej wyraziste w smaku - o ile dynia może być wyrazista w smaku ;) bowiem sama w sobie jest nieco - mdła... Smakoszom dyni, a także tym, którzy jeszcze nic z niej nie przygotowywali mamy małe co nieco. Warto spróbować, gdyż dynia jest nie tylko ciekawa w smaku, ale i zdrowa.

Czytaj dalej...

0 komentarzy

Czy zdrowa żywność jest naprawdę zdrowa?

Kategoria: Kobieta, Kulinaria Dodano: 3.1.2010 (18:28)

Autor: Monika Moryń

Wiele supermarketów ma półki ze zdrową żywnością. Na produktach pojawiają się informacje, że to "organic food" albo że jest "bio" czy "eko". Ta alternatywa dla jedzenia pełnego konserwantów bardzo nas pociąga. Jedyne co nas powstrzymuje od przerzucenia się na żywność ekologiczną to jej cena. Przestrzegamy jednak: zdrowa żywność nie zawsze jest ekologiczna, a określenie „bio" bywa...

Czytaj dalej...

1 komentarz

Dieta dla anemiczki

Kategoria: Kobieta, Kulinaria Dodano: 11.8.2009 (13:10)

Autor: Monika Moryń

Stale czujesz się senna. Twoi znajomi mówią, że jesteś blada jak ściana. Do tego szybko się męczysz, a czasem nawet masz wrażenie, że zaraz zemdlejesz. Zrób badanie krwi i sprawdź, czy przypadkiem nie masz anemii. Niedokrwistość charakteryzuje się zbyt niskim poziomem hemoglobiny i małą liczbą krwinek czerwonych (erytrocytów). Problemy wynikają najczęściej z niedoborów żelaza. Podpowiadamy...

Czytaj dalej...

2 komentarze

Darmowe ogłoszenia w Butiku

Kasze wracją do łask

Kategoria: Kobieta, Kulinaria Dodano: 11.8.2009 (12:31)

Autor: Monika Moryń

Po okresie zachwytu makaronem w wersji al dente, zapiekanym ziemniaczkami z grilla czy ryżem z jabłkiem przyszedł czas powrotu do korzeni, czyli do kasz. Jak podaje Wikipedia, to nie ziemniaki a kasze „do czasów potopu szwedzkiego (...) stanowiły podstawę wyżywienia większości populacji." Co w nich takiego szczególnego? Niezwykłe bogactwo Kasze zdecydowanie biją na głowę ziemniaki...

Czytaj dalej...

0 komentarzy

Zioła i przyprawy

Kategoria: Kobieta, Kulinaria Dodano: 11.8.2009 (12:25)

Autor: Monika Moryń

Wydobywają z potraw ich smak. Przydają wyjątkowego zapachu. Sprawiają, że naprawdę zachciewa się uprawianie własnego, małego ogródka... choćby w donicy na balkonie. O czym mowa? O ziołach i przyprawach! Kilka słów wstępu Przyprawy otrzymujemy z wysuszonych części roślin; mogą to być korzenie, liście, kwiaty, owoce czy nasiona. Jeśli zdecydujemy się na sadzenie ziół, musimy...

Czytaj dalej...

0 komentarzy

Jakie dania z dyni?

Kategoria: Kobieta, Kulinaria Dodano: 5.12.2012 (16:20)

Sezon na dynie w pełni. Od żółtych po ciemnopomarańczowe, małe, duże, mniej i bardziej wyraziste w smaku - o ile dynia może być wyrazista w smaku ;) bowiem sama w sobie jest nieco - mdła... Smakoszom dyni, a także tym, którzy jeszcze nic z niej nie przygotowywali mamy małe co nieco. Warto spróbować, gdyż dynia jest nie tylko ciekawa w smaku, ale i zdrowa.

Czytaj dalej...

0 komentarzy

Czy zdrowa żywność jest naprawdę zdrowa?

Kategoria: Kobieta, Kulinaria Dodano: 3.1.2010 (18:28)

Autor: Monika Moryń

Wiele supermarketów ma półki ze zdrową żywnością. Na produktach pojawiają się informacje, że to "organic food" albo że jest "bio" czy "eko". Ta alternatywa dla jedzenia pełnego konserwantów bardzo nas pociąga. Jedyne co nas powstrzymuje od przerzucenia się na żywność ekologiczną to jej cena. Przestrzegamy jednak: zdrowa żywność nie zawsze jest ekologiczna, a określenie „bio" bywa...

Czytaj dalej...

1 komentarz

Dieta dla anemiczki

Kategoria: Kobieta, Kulinaria Dodano: 11.8.2009 (13:10)

Autor: Monika Moryń

Stale czujesz się senna. Twoi znajomi mówią, że jesteś blada jak ściana. Do tego szybko się męczysz, a czasem nawet masz wrażenie, że zaraz zemdlejesz. Zrób badanie krwi i sprawdź, czy przypadkiem nie masz anemii. Niedokrwistość charakteryzuje się zbyt niskim poziomem hemoglobiny i małą liczbą krwinek czerwonych (erytrocytów). Problemy wynikają najczęściej z niedoborów żelaza. Podpowiadamy...

Czytaj dalej...

2 komentarze

Darmowe ogłoszenia w Butiku

Kasze wracją do łask

Kategoria: Kobieta, Kulinaria Dodano: 11.8.2009 (12:31)

Autor: Monika Moryń

Po okresie zachwytu makaronem w wersji al dente, zapiekanym ziemniaczkami z grilla czy ryżem z jabłkiem przyszedł czas powrotu do korzeni, czyli do kasz. Jak podaje Wikipedia, to nie ziemniaki a kasze „do czasów potopu szwedzkiego (...) stanowiły podstawę wyżywienia większości populacji." Co w nich takiego szczególnego? Niezwykłe bogactwo Kasze zdecydowanie biją na głowę ziemniaki...

Czytaj dalej...

0 komentarzy

Zioła i przyprawy

Kategoria: Kobieta, Kulinaria Dodano: 11.8.2009 (12:25)

Autor: Monika Moryń

Wydobywają z potraw ich smak. Przydają wyjątkowego zapachu. Sprawiają, że naprawdę zachciewa się uprawianie własnego, małego ogródka... choćby w donicy na balkonie. O czym mowa? O ziołach i przyprawach! Kilka słów wstępu Przyprawy otrzymujemy z wysuszonych części roślin; mogą to być korzenie, liście, kwiaty, owoce czy nasiona. Jeśli zdecydujemy się na sadzenie ziół, musimy...

Czytaj dalej...

0 komentarzy