Mleko HA
Witam!Założyłam ten temat, ponieważ mało osób wie co to jest w ogóle mleko Hipoalergiczne.
Dużo osób się myli, że mleko modyfikowane HA jest dla dzieci ze stwierdzoną skazą białkową itp.
Ostatnio po rozmowie z jakąś panią...którą tak na spacerze spotkałam. Opowiadała jakie to jej dziecko chore i że na wszystkie owoce ma alergię, na bułki i że w ogóle jajek nie daje bo to nie zdrowe i alergizujące haha (jej dziecko ma 2 lata) Kiedy opowiedziałam jej ,że moje dziecko je jajka, pieczywo, owoce i że truskawek nie daje bo miało wysypkę. Była oburzona że je cytrusy. A kiedy jej powiedziałam że moje dziecko pije mleko hipoalergiczne to już w ogóle robiła mi jazdy, że dziecku daje owoce, pieczywo, jaja hihi.
Otóż CO TO JEST MLEKO HIPOALERGICZNE?
Mleka HA nie są dla dzieci ze stwierdzoną alergią. Dla alergików pozostaje jedynie Nutramigen i Bebilon Pepti, no i ewentualnie mleka sojowe.
Mleka HA podaje się dzieciom, które mogą być predysponowane do alergii bardziej od innych (z rodzin alergicznych, z wrażliwą skórą). Wielu pediatrów uważa, że wszystkim dzieciom powinno się podawać właśnie mieszanki hipoalergiczne, tak na wszelki wypadek, przynajmniej przez pierwszy rok życia.
O ile kwestia ceny za bardzo Cię nie odstrasza (generalnie mleka hipoalergiczne są dwa razy droższe od zwykłych ), to chyba lepiej wybrać mleko HA.
Te mleka faktycznie nie są zbyt smaczne i dziecko, które poznało wcześniej smak normalnego, smacznego mleka, może nie chcieć pić hipoalergicznego.