|
#
Konto nieaktywne
5.1.2012 (13:50)
Myśle ze jesli synek jest na mm to spokojnie mozesz mu juz teraz podac jakis deserek ale malutko kaszke takze mozesz mu podac bynajmiej ja swojej corce podalam jak skonczyla 3 miesiace i jadla jak szalona
|
|
#
karolcia_2011
5.1.2012 (13:53)
Karolcia mi lekarka powiedziała tak: dzieci na mleku modyfikowanym powinny mniej na wadze przybierać i mi kazała się wstrzymać aż skończy 4 miesiące bo jak za dużo przytyje to później może mieć problemy np. otyłość. to nie jest reguła ale warto o tym pomyśleć. porozmawiaj z lekarzem do którego masz zaufanie i zobacz co Ci doradzi. ja Filipowi 2 razy podałam mleko z kleikiem ryżowym, nic mu nie było ale postanowiłam,że się wstrzymam tak jak pani doktor radziła. Powiedziała,że jak teraz za dużo przytyje to później nawet jak zacznie chodzić tego nie spali bo to mleko krowie...
Filip
11 lat 6 miesięcy 2 dni
|
|
#
Konto nieaktywne
5.1.2012 (13:57)
Ja tam corce dawalam kaszki i deserki nieraz nawet obiadki i nie przybierala na wadze zreszta ona byla duza bo sie urodzila z waga 4050 ale do tej pory jest szczupla a potrafi zjesc za 5
|
|
#
karolcia_2011
5.1.2012 (14:06)
dlatego napisałam,że najlepiej zapytać zaufanego lekarza bo jedna mama daje szybciej,a druga później nowości
Filip
11 lat 6 miesięcy 2 dni
|
|
#
justynka45
5.1.2012 (14:10)
ja synka karmiłam piersią ale pierwsze nowości zaczęłam mu dawać na tydzień przed skończeniem 4 miesięcy
na początku była to odrobina soczku z wodą, 2-3 łyżeczki tartego jabłka lub ugotowanej marchewki
kaszki dałam mu jak nauczył się jeść ładnie łyżeczką (jakieś 4,5 miesiąca miał)
a potem powolutku kolejne nowości
|
|
#
karolcia_2011
5.1.2012 (14:49)
ja z nowości to tylko herbatki Małemu podaję te od 4 m-c bo te co miał mu nie bardzo smakowały.a z rumiankiem,koprem i anyżem oraz z tymiankiem,koprem i anyżem. bardzo mu te smakują
Filip
11 lat 6 miesięcy 2 dni
|
|
#
mama2160
5.1.2012 (15:01)
Moj synek mail 3.5 miesiaca jak stwierdzil,ze mlek to juz nie dla niego . Podalam mu kaszke mleczno-ryzowa o smaku malinowym,myslalam ,ze wciagnie ta kaszke razem z lyzka i miseczka tak mu smakowalo,a potem mleko bylo juz sporadycznie,bo bardziej smakowalo mu ,,zwykle,, jedzenie niz mleko. Jest zdrowym,silnym chlopcem,nigdy nie choruje i ma apetyt za trzech,po za tym waga zawsze w normie i jest najwyzszy w przedszkolu.
ADAM
14 lat 10 miesięcy 4 dni
ERIKA
19 lat 8 miesięcy 1 dzień
|
|
#
Konto nieaktywne
5.1.2012 (15:25)
Ja na mm dawałam kiedy mała skończyła 4,5msca dobrze przybierała na wadze na mleku i lekarka stwierdziła ze nie ma sensu dawac szybciej. Zaczynałam od marchewki
|
|
#
Konto nieaktywne
5.1.2012 (15:51)
mysle ,ze od 4 miesiaca tak jak jest napisane na kaszkach,deserkach,zupkach mozesz spokojnie podawac,ja tak podawalam synkowi i wszystko bylo ok.
|
|
#
somes
5.1.2012 (15:51)
dzieciom na cycku rozszerza sie diete zwykle w/lub po 6mscu a dzieciom na mm po 4 miesiacu czyli tak jak przeczytalas w ksiazkach wychodzi ze w 5mscu ,dziecie musi miec skonczone pelne 4 miesiace i wchodzic w piaty
najlepiej zaczac od kaszek bo dodajemy je do mleka wiec najmniej moga uczulac bo mleko dziecko juz zna
potem warzywa te pierwsze marchwe lub ziemniak i potem owoce -jablko ,albo jak kto lubi owoce i na koncu warzywa
najwazniejsze jest aby robic to stopniowo ii powoli malenkimi porcjami i kazda nowa rzecz wpraowadzac conajmniej po 3 dniach od podania poprzedniej...
tak jak pisza kolezanki dobrze jest zapytac pediatry
no i zalezy to od dziecka jezeli ewidentnie protestuje i nie chce probowac mozna dac mu czas i podac troche pozniej nic sie nie stanie, a jak dziecie zajada chetnie to malymi krokami rozszerzamy diete co jakis czas o nowy skladnik
dawid
16 lat 9 miesięcy 14 dni
Nathan
12 lat 11 miesięcy 28 dni
|