|
#
wiolka2588
6.11.2013 (18:07)
Mojej kuzynce w T-mobajl zaproponowali telefon dla jej syna,który ma 4lata.
|
|
#
justin_w
6.11.2013 (18:26)
Nie łącz tego, że 3-latek korzysta z tableta czy komputera z tym, że matka nie ma dla niego czasu. Za bardzo upraszczasz. Moja 3-latka też gra na komputerze, świetnie sobie radzi i nie mam nic przeciwko- to jest rzecz, z którą będzie miała wokół siebie gdy dorośnie, musi się zaznajomić i umieć korzystać. A uwierz mi, że nie jest to jedyna rzecz jaką robi w ciągu dnia, jest czas na zabawę na dworze, dywanie, komputer... i nie czuję się wyrodną matką dlatego, że moje dziecko korzysta z komputera (nawet jej nie muszę gonić bo jak każdą zabawką pobawi się parę minut i wymyśla coś nowego)
Blanka
12 lat 3 miesiące 27 dni
Maja
8 lat 10 miesięcy 20 dni
|
|
#
ElIzKa_89
6.11.2013 (18:53)
Moja córka ma 4 lata i codziennie gra na tablecie sobie.Bajki też oglada.
Nie rozumiem co w tym złego? przecież wiadomo że nie dajesz dziecku tableta na cały dzien i masz je w nosie.
Niech maja te dzieci coś z dziecinstwa bo niedlugo to juz 4 latkow do szkoly posla i na nic czasu nie beda miec
Amelia
13 lat 5 miesięcy 12 dni
Filip
10 lat 3 miesiące 10 dni
|
|
#
chmurkaSD
6.11.2013 (19:58)
ja tam nie widze żadnych zastrzeżeń że jakaś matka kupiła dziecku 3-letniemu tableta a Ty to źle obebrałaś napewno nie ma go w nosie! a że sobie pogra na nim to nic złego nie wierze też że dziecko 3-letnie cały dzień przesiedzi na tym bawiąc sie bo dzieci w tym wieku mają tak rozwinięty świat że za pół godziny zainteresuje je coś innego!
Pozatym 5-latki już mają iść do szkoły świat idzie do przodu wyobraź sobie że mam córke która ma 7lat i jest w 2 klasie SP i od pierwszej klasy ma informatyke i dwa języki obce (angielski, niemiecki) i nigdy wcześniej nie miała styczności z komputerem i nie radziła sobie aż płakała że coś jej nie wychodziło.
Nic na to nie poradzisz i nie myśl sobie że jak da sie dziecku oglądać bajki czy tableta to matka ma święty spokój troche rozrywki też sie przyda a w tym czasie można sie wykąpać na spokojnie..
|
|
#
Etii
6.11.2013 (20:44)
Ja mojej 4,5 latce czasem pozwalam zagrac na kompie ale rzadko ze względu na jej wade wzroku, boje się ze jak tak będzie często siedziała blisko monitora to jej się pogorszy..ale nie ma tez co w druga strone przesadzac bo porzeciez w dzisiejszych czasach pełno elektroniki i tak czy siak kontakt dzicecko bezdie miało, prędzej czy pozneij tylko to od rodzicow zależy jakie nawyki w dziecku wyrobi..
Uzaleznic się jest bardzo łatwo od gier itd. wiec trzeba dziecku znajdować inna rozrywke i ograniczać ten czas przy laptopie itp..
|
|
#
flora444444444
7.11.2013 (09:00)
tak świat idzie do przodu tylko nie koniecznie jest to dobre dla dzieci,zajmuje się psychologia dziecięcą i jest teraz wielkie oburzenie ze 6 latki maja iść do szkoły ze zabiera się im dzieciństwo ale niektóre mamy robią czasem to samo,dając 3 latkowi tablet ,jeśli dziecko używa choćby pół godziny komputera tabletu itp dziennie to już jest na dobrej drodze do uzależnienia
nasze pokolenie nie korzystało z komputerów tabletów bawiliśmy się na powietrzu całymi dniami i co czy teraz nie umiemy korzystać z elektroniki ?
każdy ma prawo do swojego zdania i każdy wychowuje dziecko ja chce ja tylko obserwuje i widzę co się dzieje jak mama przychodzi z 8 latkiem który nie wyobraża sobie życia bez komputera...
|
|
#
justin_w
7.11.2013 (10:08)
nasze pokolenie nie korzystało z komputerów tabletów bawiliśmy się na powietrzu całymi dniami i co czy teraz nie umiemy korzystać z elektroniki ?
.
I rzucaliśmy się kamieniami, kąpaliśmy się w jeziorach bez pozwolenia, bawiliśmy się w podchody po całym mieście itp bo nie mieliśmy nic innego do roboty. Nie wiem który jesteś rocznik, za moich czasów nie było za dużo rozrywek dla dzieci: parków, placów zabaw, basenów, zajęć dodatkowych (oprócz sksów w szkole) itp. Jeżeli zajmujesz się psychologią to wiesz, że naturalnym jest, że idealizujemy swoje dzieciństwo ale czas spojrzeć na to obiektywnie- świat się zmienia a co za tym idzie potrzeby i pragnienia dzieci. To, że ty nie miałaś szansy na zabawę barbie czy klockami lego nie znaczy, że one są blee, tak samo jest z komputerem.
Zgadzam się, że wszystko trzeba kontrolować (na równi komputer i "szwędanie" się bez sensu po podwórku) ale nie demonizować
Blanka
12 lat 3 miesiące 27 dni
Maja
8 lat 10 miesięcy 20 dni
|
|
#
flora444444444
7.11.2013 (12:43)
widzę ze się nie zrozumieliśmy ,nie idealizuje swojego dzieciństwa z dzieciństwem syna tylko Pani wyżej napisała ze jeśli nie zacznie dziecko wcześnie z tego wszystkiego korzystać to będzie w tyle i chodziło mi o to ze myśmy tego nie mieli i jakoś sobie radzimy teraz z ta cala technika
i tez niech nie będzie za bardzo w druga stronę bo Pani nic nie miał,nie miała się gdzie bawić to teraz da dziecku wszytko
bo proszę zauważyć na jakich ludzi wyrastają coraz młodsze pokolenia
każdy sam decyduje,ja przynajmniej teraz wiem dlaczego tak mało dzieci jest na placach zabaw...
|
|
#
alicjaw
8.11.2013 (07:03)
dla mnie to chore 3 latek i tablet mamusia powinna się nad sobą zastanowić
co innego laptopy te dla dzieci
mój synek wczoraj skończył 5 lat i dzięki Bogu nie chce grać na komputerze nie interesują go tego typu gadżety
woli puzzle klocki
bajki ogląda ale ma ograniczane
|
|
#
karoll
8.11.2013 (10:53)
Mój ma prawie 3,5 roku i jeszcze nigdy na komputerze nie grał, ja nawet nie wiem w co on miałby grać?? Nie widzę takiej potrzeby. On wie, do czego służy komputer, potrafi posługiwać się myszką, ale nic poza tym. Przyjdzie czas, to się nauczy wszystkiego. Wolę zaszczepić moim dzieciom zainteresowanie do innych rzeczy. Bajki ogląda na zmianę z programami przyrodniczymi, są o wiele ciekawsze niż te wszystkie nowoczesne, wymyślone na przestrzeni kilku lat, które nic nie wnoszą.
My się taplamy w kałużach, malujemy rękami, wycinamy, itp., rozwijamy wyobraźnię. Takie rzeczy są o wiele ciekawsze dla dziecka niż wgapianie się w komputer.
Nie potępiam, ale też nie popieram. Wiadomo, wszystko należy rozsądnie dawkować dzieciom.
Igor
12 lat 9 miesięcy 16 dni
Bruno
10 lat 7 miesięcy 8 dni
Tymon
6 lat 1 miesiąc 27 dni
|