Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej polityce prywatności.



avatar # Autor: Alutka25 Wysłano: 2.1.2010 (00:42) Odpowiedzi: 3

Menu siedmiomiesięcznego dziecka

Proszę o pomysły na zupki i deserki itp. Mam problem co mam mojemu maleństwu przygotować do jedzonka. Podzielcie się swoimi doświadczeniami związanymi z wprowadzaniem nowych smaków swoim dzidziom. Pozdrawiam
avatar # Konto nieaktywne 2.1.2010 (09:35) 1.Marchewka

Składniki:
- marchew (kilka małych lub 2-3 średnie)
- kleik ryżowy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- woda

Sposób przygotowania:
Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.

2.Zupa brokułowa
- kilka różyczek brokuła
- woda
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować(można dodać wodę z gotowania) i dodać kleik ryżowy.

3 ZUPKA JARZYNOWA
- ziemniak
- marchewka
- pietruszka(kawałeczek)
- por
- seler
- masło lub oliwa z oliwek
- kleik ryżowy lub kukurydziany

Sposób przygotowania:
Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem(niekoniecznie) dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.

4.ZUPA ZIEMNIACZANKA

Składniki:
- 2 ziemniaki
- 2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)

Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować.

5.ZUPA BROKUŁOWA

Składniki:
- 1 marchewka
- 100g brokuła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka kaszki ryżowej Ugotować marchew marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.

6.MUS JABŁKOWY

Składniki:
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy klarowny
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.

7.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM

Składniki:
- 1/2 buraka
- marchewka
- 1/2 ziemniaka
- 1/4 pietruszki
- 1łyżeczka masła(lub oliwa z oliwek)
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

8.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM

Składniki:
- marchew
- kalafior
- brokuł
- oliwa z oliwek
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Gotujemy marchew, brokuła i kalafior. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym.

9.ZUPKA Z CUKINII

Składniki:
- 5 marchewek
- 1 zmieniak
- plasterki cukinii
- kasza jaglana
- kawałek piersi z indyka
- natka selera
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Ugotowałam na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania dodalam kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu gotowałam Az napecznieje.W innym garneczku gotowałam piers z indyka (kawałeczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmieliłam warzywka i włożyłam do sloiczko czesc zupki a do pozostałej czesci dodalam miesko i zmiksowałam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym razem,miesna i bezmiesna DO DIETY DZIECKA MOŻNA WPROWADZIĆ WYWAR Z MIĘSA, 1 ŻÓŁTKA CO DRUGI DZIEŃ MOŻNA ZAMIENNIE Z MIĘSEM LUB DODAĆ DO ZUPKI, A TAKŻE GRUSZKI I MORELE

10.ROSOŁEK Z KURCZAKA Z RYŻEM

Składniki:
- marchew 1 duża
- kawałeczek kurczaka ok.100 gr
- ugotowany ryż 1 łyżka
- olej sojowy1 łyżeczka
- por, seler, pietruszka po niewielkim kawałeczku
- natka pietruszki do smaku

Sposób przygotowania:
Ugotować jarzynki wraz z mięsem(poza natką pietruszki), zmiksować całość wraz z wodą z gotowania i ryżem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryżu by uczyć dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekaną natkę pietruszki.
avatar # Konto nieaktywne 2.1.2010 (09:37) ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM(pomidory mogą uczulać)

Składniki:
- marchew 1 szt.
- kurczak ok. 100 gr
- ryż 1 łyżka ugotowanego
- por kawałeczek
- pietruszka 1
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
- koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:
Ugotować rosołek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do gorącego dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zmiksować razem, dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.

DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY

Składniki:
- 1 duże jabłko
- 1 gruszka
- sok gruszkowy do smaku
- kleik ryżowy lub kukurydziany

Sposób przygotowania:
Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i poddusić ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym. Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia.

DESER JABŁKO-MORELA

Składniki:
- 1 duże jabłko
- 2 morele
- sok jabłkowy do smaku
- kleik kukurydziany

Sposób przygotowania:
Morelę sparzyć i obrać ze skórki, jabłko obrać. Pokroić owoce na kawałki i poddusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez ok. 5 minut. Zmiksować i dodać sok jabłkowy do smaku, jeśli trzeba zagęścić kleikiem.

DESER GRUSZKOWY

Składniki:
- 2 gruszki
- sok gruszkowy klarowny
- kleik ryżowy lub kukurydziany

Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, podgotować z niewielką ilością wody przez kilka minut. Zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać sok do smaku i kleik w razie potrzeby.

KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU

Składniki:
- 1 butelki soczku
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50-60 ml wody
- ewentualnie odrobina cukru

Sposób przygotowania;
Zagotować wodę z ewentualnym dodatkiem cukru, w chłodnym soczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się wody.

DESER BANANOWO- JABŁKOWY

Składniki:
- 1 banan
- 1 jabłko

Sposób przygotowania:
Owoce obrać, pokroić na kawałki, chwilkę podgotować(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksować.
avatar # 2.1.2010 (12:50) Super dziękuje dziewczyny smilie1.gif)

Zaloguj się by móc odpowiadać w tym wątku.

Zapisuję... Pozostało znaków 6000

Podobne dyskusje

Odpowiedzi: 7 MENU 3 MIESIĘCZNEGO DZIECKA!!!
Autor: | Ostatnia odpowiedź: 9.1.2009 (12:14)
Odpowiedzi: 63 Menu 4 miesięcznego dziecka
Autor: Simi | Ostatnia odpowiedź: 24.8.2010 (11:17)
Odpowiedzi: 22 MENU ROCZNIAKA
Autor: MamaOliwki | Ostatnia odpowiedź: 5.10.2010 (10:16)
Odpowiedzi: 18 Menu malucha 9 - cio miesięcznego
Autor: sad633 | Ostatnia odpowiedź: 26.11.2009 (13:51)
Odpowiedzi: 5 Wielkanoc 2013- jakie menu?
Autor: black_orchid | Ostatnia odpowiedź: 19.3.2013 (10:03)