Co może jeść?? - Benc.pl

Grupa: Przepisy



# Autor: Kasia2605 Wysłano: 18.8.2014 (19:40) Odpowiedzi: 29

Co może jeść??

Mój synek skończył już 7 miesięcy. Co mogę dawać mu do jedzenie? I czy może np już jeść chrupki kukurydziane??
# 18.8.2014 (21:06) Wszystko- w granicach rozsądku oczywiście smilie1.gif polecam poczytać o BLW
Zuzia
12 lat 6 miesięcy 0 dni
Ola
10 lat 6 miesięcy 26 dni
Tomek
9 lat 2 miesiące 13 dni
# 19.8.2014 (08:07)
Asiaczek napisała:
Wszystko- w granicach rozsądku oczywiście smilie1.gif polecam poczytać o BLW
Wszystko???? no bez przesady! ja bym w życiu nie dała 7 m-cznu dziecku smażonego, produktów, które są bardzo alergizujące, mleka i w ogóle nabiału jak np jogurty czy serki, grzybów, słodyczy itp 7 m-czne dziecko powinno już jeść zupy, obiady z gotowanych w wodzie lub na parze warzyw (warzywa oczywiście wprowadza się stopniowo), mięso - drób, cielęcina i wieprzowina tylko i wyłącznie gotowane lub pieczone w piekarniku, ryba, ryż, makaron, kasze wszelkiego rodzaju, jajka - oczywiście zaczynając od samego żółtka. Możesz również na deser przygotować własnoręcznie zrobiony kisiel lub budyń smilie1.gif z chrupkami kukurydzianymi możesz już spróbować, ale obserwuj dziecko jak je, bo chrupki strasznie przyklejają się do podniebienia i dziecko może mieć problemy z przełykaniem. Ja jestem z tych mam, które preferują zdrowy tryb życia i uważam na to co podaję dziecku. Dziecko to przecież dziecko, a nie dorosły! ma jeszcze nie w pełni rozwinięty układ pokarmowy i trawienny i łatwo wyrządzić mu krzywdę. Dzięki temu że byłam od początku ostrożna moje dziecko do tej pory nie miało problemów z brzuszkiem, żadnych bóli, biegunek czy wymiotów!!! smilie1.gif
Weronika
10 lat 9 miesięcy 16 dni
# 19.8.2014 (13:32) Dla mnie wszystko oznacza wszystko co
zdrowe smilie3.gif
Zuzia
12 lat 6 miesięcy 0 dni
Ola
10 lat 6 miesięcy 26 dni
Tomek
9 lat 2 miesiące 13 dni
# 19.8.2014 (15:34) Nooo wiesz zdrowe są truskawki, pomidory, miód, jaja czy cytrusy, a jednak małym dzieciom się tego nie podaje, bo bardzo często uczulają. Grzyby też są bardzo zdrowe, ale zbyt ciężkostrawne dlatego nie podaje się dzieciom poniżej 10 roku życia.
Myślę, że warto rodziców uczulać na takie sprawy, bo dużo mam nie zdaje sobie sprawy jakie to niesie zagrożenia. A jak już pisać, to sprecyzować swoją odpowiedź, bo dla kogoś "zdrowe" mogą być frytki czy też soczek zawierający mnóstwo chemii!

I tak na marginesie ostatnio słyszałam od znajomej, że jej siostra 5 m-cznemu dziecku podała zupę pieczarkową!!! dlatego jeśli ktoś prosi o radę to precyzujmy swoje odpowiedzi, albo nie piszmy wcale, bo tak wprowadzamy nie tylko założycielkę wątku w błąd, ale także mnóstwo innych mam czytających to forum...
Weronika
10 lat 9 miesięcy 16 dni
# 20.8.2014 (08:07) Dziękuje dziewczyny za rade. Pozdrawiam
Marcel
8 lat 4 miesiące 7 dni
# 20.8.2014 (10:41) to wszystko zależy od dziecka! znacie taką książkę "Maluch lubi wybór" ja dostałam ją od teściowej na początku pukałam się w głowę jak można takim maluszkom serwować coś co nie jest papką a później jak spróbowałam to byłam w szoku jak ładnie dziecko radzi sobie z różnymi potrawami i to samodzielnie - mimo braku uzębienia! z resztą każda mama najlepiej zna swoją pociechę, chrupki możesz dawać ale podziel je na jeszcze mniejsze porcje - lubią przykleić się do podniebienia!
Alinka
11 lat 6 miesięcy 26 dni
# 20.8.2014 (14:43) Antonka znam znam smilie1.gif i nie "maluch" tylko "bobas" czyli tzw BLW, a po angielsku baby led weaning. Przygodę z BLW zaczęłyśmy jak córcia miała 8 m-cy wcześniej nie chciała nic tknąć w kawałku. I tak jak sama napisałaś na początku, to wszystko zależy od dziecka jak będzie sobie radzić z kawałkami mimo braku uzębienia, nic na siłę... moja Córcia krztusiła się i dławiła kawałkami, a później jak tylko je widziała to wyrzucała wszystko z talerza, tak więc nie wszystkie dzieci ładnie sobie radzą z takim jedzeniem, ale oczywiście warto spróbować, jak nie chce to odczekać jakiś czas i próbować ponownie smilie1.gif

i tak na marginesie Założycielka wątku pytała o to CO podawać a nie JAK smilie6.gif
Weronika
10 lat 9 miesięcy 16 dni
# 20.8.2014 (15:58) BLW zakłada właśnie podawanie wszystkiego (co zdrowe) bez ograniczeń schematu żywienia...
A grzyby nie mają w sobie nic zdrowego smilie1.gif
Zuzia
12 lat 6 miesięcy 0 dni
Ola
10 lat 6 miesięcy 26 dni
Tomek
9 lat 2 miesiące 13 dni
# 20.8.2014 (15:58)
Dorris napisała:
Grzyby też są bardzo zdrowe, ale zbyt ciężkostrawne dlatego nie podaje się dzieciom poniżej 10 roku życia.
grzyby są zdrowe? wszędzie znajduję informacje, że nie maja żadnych wartości odżywczych a jedynie smakowe, a poza tym są ciężkostrawne, jak napisałaś... to gdzie to zdrowie?
Kinga
12 lat 7 miesięcy 17 dni
# 20.8.2014 (17:39)
kwiaatek77 napisała:
grzyby są zdrowe? wszędzie znajduję informacje, że nie maja żadnych wartości odżywczych a jedynie smakowe, a poza tym są ciężkostrawne, jak napisałaś... to gdzie to zdrowie?
Trzeba zasięgnąć fachowej wiedzy nie tylko artykułów pierwszych lepszych stron z internetu czy gazet smilie6.gif Charakterystyczną cechą grzybów jest duża zawartość wody, od 80 do 90 %. Jednak sucha masa składa się głównie z białek. Dlatego czasami nazywa się grzyby "leśnym mięsem". W skład wspomnianych białek wchodzą prawie wszystkie aminokwasy, w tym także egzogenne, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. To pozwala zaliczyć grzyby do bardzo ważnych produktów żywnościowych. Badacze spierają się, do jakiego stopnia nasz organizm jest w stanie strawić białko grzybów. Według niektórych, najwięcej strawnego białka zawierają prawdziwki i pieczarki. Warto też wiedzieć, że w młodych grzybach jest go o wiele więcej niż w starych. Węglowodany (cukry) grzybów są lepiej przyswajane niż roślinne. Jeśli mowa o tłuszczach, to wbrew pozorom jest ich w grzybach jadalnych całkiem sporo, bo 2-10%. Ich strawność jest wysoka i niemal nie różni się od strawności tłuszczów zwierzęcych. Mała ilość kalorii, którą zawierają grzyby, sprawia, że są one jak najbardziej „bezpieczne” dla osób odchudzających się. Grzyby zawierają wiele witamin - A, B1, B2, D, PP, C, jednak tej ostatniej jest w nich bardzo mało. Za to warto dodać, iż grzyby zawierają nie mniej witaminy B1 niż ziarna zbóż, zaś popularna kurka jest rekordzistką w tym zakresie i może się równać z drożdżami piekarskimi. Jeśli chodzi o zawartość witaminy PP to grzyby mają jej tyle, co wątroba i drożdże. Grzyby zawierają dużo żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu. Są w nich także mikroelementy - miedź, cynk, jod, mangan w granicach normalnych dla roślin jadalnych, przy czym w kapeluszach znajduje się więcej niż w trzonkach. Coraz popularniejsze u nas boczniaki zawierają kwas foliowy i B-D-glukan, który ma działanie przeciwnowotworowe.
Weronika
10 lat 9 miesięcy 16 dni

Zaloguj się by móc odpowiadać w tym wątku.

Zapisuję... Pozostało znaków 6000

Podobne dyskusje

Odpowiedzi: 25 co może jesć kobieta która karmi piersia ?
Autor: | Ostatnia odpowiedź: 13.10.2008 (17:33)
Odpowiedzi: 21 czyk kobieta karmiaca może jesc owoce np banany albo inne
Autor: | Ostatnia odpowiedź: 16.10.2008 (10:36)
Odpowiedzi: 32 Jeść czy nie jeść ryby w ciąży?
Autor: | Ostatnia odpowiedź: 18.4.2011 (11:59)

Grupa: Przepisy



# Autor: Kasia2605 Wysłano: 18.8.2014 (19:40) Odpowiedzi: 29

Co może jeść??

Mój synek skończył już 7 miesięcy. Co mogę dawać mu do jedzenie? I czy może np już jeść chrupki kukurydziane??
# 18.8.2014 (21:06) Wszystko- w granicach rozsądku oczywiście smilie1.gif polecam poczytać o BLW
Zuzia
12 lat 6 miesięcy 0 dni
Ola
10 lat 6 miesięcy 26 dni
Tomek
9 lat 2 miesiące 13 dni
# 19.8.2014 (08:07)
Asiaczek napisała:
Wszystko- w granicach rozsądku oczywiście smilie1.gif polecam poczytać o BLW
Wszystko???? no bez przesady! ja bym w życiu nie dała 7 m-cznu dziecku smażonego, produktów, które są bardzo alergizujące, mleka i w ogóle nabiału jak np jogurty czy serki, grzybów, słodyczy itp 7 m-czne dziecko powinno już jeść zupy, obiady z gotowanych w wodzie lub na parze warzyw (warzywa oczywiście wprowadza się stopniowo), mięso - drób, cielęcina i wieprzowina tylko i wyłącznie gotowane lub pieczone w piekarniku, ryba, ryż, makaron, kasze wszelkiego rodzaju, jajka - oczywiście zaczynając od samego żółtka. Możesz również na deser przygotować własnoręcznie zrobiony kisiel lub budyń smilie1.gif z chrupkami kukurydzianymi możesz już spróbować, ale obserwuj dziecko jak je, bo chrupki strasznie przyklejają się do podniebienia i dziecko może mieć problemy z przełykaniem. Ja jestem z tych mam, które preferują zdrowy tryb życia i uważam na to co podaję dziecku. Dziecko to przecież dziecko, a nie dorosły! ma jeszcze nie w pełni rozwinięty układ pokarmowy i trawienny i łatwo wyrządzić mu krzywdę. Dzięki temu że byłam od początku ostrożna moje dziecko do tej pory nie miało problemów z brzuszkiem, żadnych bóli, biegunek czy wymiotów!!! smilie1.gif
Weronika
10 lat 9 miesięcy 16 dni
# 19.8.2014 (13:32) Dla mnie wszystko oznacza wszystko co
zdrowe smilie3.gif
Zuzia
12 lat 6 miesięcy 0 dni
Ola
10 lat 6 miesięcy 26 dni
Tomek
9 lat 2 miesiące 13 dni
# 19.8.2014 (15:34) Nooo wiesz zdrowe są truskawki, pomidory, miód, jaja czy cytrusy, a jednak małym dzieciom się tego nie podaje, bo bardzo często uczulają. Grzyby też są bardzo zdrowe, ale zbyt ciężkostrawne dlatego nie podaje się dzieciom poniżej 10 roku życia.
Myślę, że warto rodziców uczulać na takie sprawy, bo dużo mam nie zdaje sobie sprawy jakie to niesie zagrożenia. A jak już pisać, to sprecyzować swoją odpowiedź, bo dla kogoś "zdrowe" mogą być frytki czy też soczek zawierający mnóstwo chemii!

I tak na marginesie ostatnio słyszałam od znajomej, że jej siostra 5 m-cznemu dziecku podała zupę pieczarkową!!! dlatego jeśli ktoś prosi o radę to precyzujmy swoje odpowiedzi, albo nie piszmy wcale, bo tak wprowadzamy nie tylko założycielkę wątku w błąd, ale także mnóstwo innych mam czytających to forum...
Weronika
10 lat 9 miesięcy 16 dni
# 20.8.2014 (08:07) Dziękuje dziewczyny za rade. Pozdrawiam
Marcel
8 lat 4 miesiące 7 dni
# 20.8.2014 (10:41) to wszystko zależy od dziecka! znacie taką książkę "Maluch lubi wybór" ja dostałam ją od teściowej na początku pukałam się w głowę jak można takim maluszkom serwować coś co nie jest papką a później jak spróbowałam to byłam w szoku jak ładnie dziecko radzi sobie z różnymi potrawami i to samodzielnie - mimo braku uzębienia! z resztą każda mama najlepiej zna swoją pociechę, chrupki możesz dawać ale podziel je na jeszcze mniejsze porcje - lubią przykleić się do podniebienia!
Alinka
11 lat 6 miesięcy 26 dni
# 20.8.2014 (14:43) Antonka znam znam smilie1.gif i nie "maluch" tylko "bobas" czyli tzw BLW, a po angielsku baby led weaning. Przygodę z BLW zaczęłyśmy jak córcia miała 8 m-cy wcześniej nie chciała nic tknąć w kawałku. I tak jak sama napisałaś na początku, to wszystko zależy od dziecka jak będzie sobie radzić z kawałkami mimo braku uzębienia, nic na siłę... moja Córcia krztusiła się i dławiła kawałkami, a później jak tylko je widziała to wyrzucała wszystko z talerza, tak więc nie wszystkie dzieci ładnie sobie radzą z takim jedzeniem, ale oczywiście warto spróbować, jak nie chce to odczekać jakiś czas i próbować ponownie smilie1.gif

i tak na marginesie Założycielka wątku pytała o to CO podawać a nie JAK smilie6.gif
Weronika
10 lat 9 miesięcy 16 dni
# 20.8.2014 (15:58) BLW zakłada właśnie podawanie wszystkiego (co zdrowe) bez ograniczeń schematu żywienia...
A grzyby nie mają w sobie nic zdrowego smilie1.gif
Zuzia
12 lat 6 miesięcy 0 dni
Ola
10 lat 6 miesięcy 26 dni
Tomek
9 lat 2 miesiące 13 dni
# 20.8.2014 (15:58)
Dorris napisała:
Grzyby też są bardzo zdrowe, ale zbyt ciężkostrawne dlatego nie podaje się dzieciom poniżej 10 roku życia.
grzyby są zdrowe? wszędzie znajduję informacje, że nie maja żadnych wartości odżywczych a jedynie smakowe, a poza tym są ciężkostrawne, jak napisałaś... to gdzie to zdrowie?
Kinga
12 lat 7 miesięcy 17 dni
# 20.8.2014 (17:39)
kwiaatek77 napisała:
grzyby są zdrowe? wszędzie znajduję informacje, że nie maja żadnych wartości odżywczych a jedynie smakowe, a poza tym są ciężkostrawne, jak napisałaś... to gdzie to zdrowie?
Trzeba zasięgnąć fachowej wiedzy nie tylko artykułów pierwszych lepszych stron z internetu czy gazet smilie6.gif Charakterystyczną cechą grzybów jest duża zawartość wody, od 80 do 90 %. Jednak sucha masa składa się głównie z białek. Dlatego czasami nazywa się grzyby "leśnym mięsem". W skład wspomnianych białek wchodzą prawie wszystkie aminokwasy, w tym także egzogenne, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. To pozwala zaliczyć grzyby do bardzo ważnych produktów żywnościowych. Badacze spierają się, do jakiego stopnia nasz organizm jest w stanie strawić białko grzybów. Według niektórych, najwięcej strawnego białka zawierają prawdziwki i pieczarki. Warto też wiedzieć, że w młodych grzybach jest go o wiele więcej niż w starych. Węglowodany (cukry) grzybów są lepiej przyswajane niż roślinne. Jeśli mowa o tłuszczach, to wbrew pozorom jest ich w grzybach jadalnych całkiem sporo, bo 2-10%. Ich strawność jest wysoka i niemal nie różni się od strawności tłuszczów zwierzęcych. Mała ilość kalorii, którą zawierają grzyby, sprawia, że są one jak najbardziej „bezpieczne” dla osób odchudzających się. Grzyby zawierają wiele witamin - A, B1, B2, D, PP, C, jednak tej ostatniej jest w nich bardzo mało. Za to warto dodać, iż grzyby zawierają nie mniej witaminy B1 niż ziarna zbóż, zaś popularna kurka jest rekordzistką w tym zakresie i może się równać z drożdżami piekarskimi. Jeśli chodzi o zawartość witaminy PP to grzyby mają jej tyle, co wątroba i drożdże. Grzyby zawierają dużo żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu. Są w nich także mikroelementy - miedź, cynk, jod, mangan w granicach normalnych dla roślin jadalnych, przy czym w kapeluszach znajduje się więcej niż w trzonkach. Coraz popularniejsze u nas boczniaki zawierają kwas foliowy i B-D-glukan, który ma działanie przeciwnowotworowe.
Weronika
10 lat 9 miesięcy 16 dni

Zaloguj się by móc odpowiadać w tym wątku.

Zapisuję... Pozostało znaków 6000

Podobne dyskusje

Odpowiedzi: 25 co może jesć kobieta która karmi piersia ?
Autor: | Ostatnia odpowiedź: 13.10.2008 (17:33)
Odpowiedzi: 21 czyk kobieta karmiaca może jesc owoce np banany albo inne
Autor: | Ostatnia odpowiedź: 16.10.2008 (10:36)
Odpowiedzi: 32 Jeść czy nie jeść ryby w ciąży?
Autor: | Ostatnia odpowiedź: 18.4.2011 (11:59)