|
#
trollflicka
18.12.2008 (22:50)
Mieszkam w Birmingham.
Ja na razie odbieram wszystko bardzo pozytywnie. Położna jest miła, zachwyca się zdjęciami i biciem serca jakby pierwszy raz miała z tym do czynienia. Osobiście lubię takie podejście choć zdaję sobie sprawę, że niektórych mogą takie ochy i achy drażnić.
Zastanawiam się, co jest w Polsce z przeciwbólowymi środkami. Bo w UK np każą mi napisać "birth plan" w którym mam zaznaczyć min. jakie "zabijacze bólu" akceptuję. Przy czym najsilniejszy Epidural znieczula kompletnie od pasa w dół. Moja mama miała takie znieczulenie przy cesarce. Jakoś nie wydaje mi się, żeby w Polsce takie coś na życzenie było dostępne, ale może się mylę.
|
|
#
Angelka
18.12.2008 (22:57)
Ja jestem w Anglii od 5 września mój mąż jest tutaj już 3 lata. Mam córeczke która urodziłam w Polsce teraz z mężem staramy sie o drugiego bejbika i będę chciała go urodzić w UK. Mam tutaj trochu znajomych które rodziły tutaj dzieci i powiedziały że w porównaniu do Polski to rodzi sie tutaj 100 % lepiej bo w polsce jesteśmy "królikami doświadczalnym" tak to określiła powiedziała ze rodzi sie w sali nie z innymi i jest fajnie i prawda że wypuszczaja na drugi dzień jeśli jest wszystko ok a jeśli jest żółtaczka czy coś innego to wiadomo że sie zostaje dłużej. Moja koleżanka urodziła w czwartek a w piatek rano już ją wypuścili. Co do pieniędzy to też jest lepiej i niż w Polsce a o dzieci tutaj dbają strasznie a np. gdy urodzi sie noworodek to do jakiegos czasu dofinasowują mleko i pampersy więc jest super. Wogóle z Polską to bez porównania
|
|
#
trollflicka
18.12.2008 (23:00)
Angelka a na jakiej zasadzie to dofinansowanie? To z Healthy Start? Bo ja to wiem, że dają becikowe 500 funtów i później child benefit bodajze coś ok. 17 funt tygodniowo.
|
|
#
Angelka
18.12.2008 (23:08)
child benefit podnieśli od stycznia wynosi 20 f. Za urodzenia 500 a to dofinansowanie to niewiem z kąd ono jest moja koleżanka jest w londynie i dostaje na pampersy i mleko.
|
|
#
garbi82
18.12.2008 (23:18)
No to teraz ja Mieszkam w UK 3 lata. Mam synka który niedługo skończy 15 miesięcy. Urodziłam go w Anglii i naprawdę jestem zadowolona. Chociaż niektóre przyszłe mamy są zdziwione, że całą ciąże prowadzi położna albo lekarz rodzinny i ani razu nie ogląda je ginekolog to ja powiem, że to akurat mnie odpowiadało . Niema tutaj wczesnego USG tylko trzeba czekać do 12 tc. Ogólnie w trakcie ciąży masz zagwarantowane 2 USG chyba, że położna lub lekarz stwierdzą jakieś problemy w trakcie ciąży wysyłają Ciebie na dodatkowe badania. Ja akurat 5 razy miałam USG robione bo moja położna stwierdziła, że mam za niską wagę i za wąskie biodra i trzeba mnie monitorować. Krew pobierali mi chyba 4 razy podczas całej ciąży. O mocz proszą przy każdej wizycie u położnej. Jak chodzi o poród to masz darmowe znieczulenia, poród rodzinny, nie nacinają krocza jeżeli nie zachodzi taka potrzeba, poród w wodzie jeżeli baseny są wolne, na sali porodowej jesteś tylko Ty i położna i Twój partner do porodu. Jak chodzi o szpital podczas porodu to mnie to zdziwiło bo kazali nam przyjechać na dosłownie ostatnią chwilę, jak dojechałam do szpitala to miałam już skurcze co 3 minuty. Jak doszłam na salę porodową to okazało się, że mam pełne rozwarcie i już rodzę ;). Po porodzie możesz wyjść ze szpitala w ciągu 6 godzin. Ja zostałam ponad 24 bo powiedziałam, że to moje pierwsze dziecko i chciała bym uzyskać pomoc przy przewijaniu i kąpaniu dziecka. No to by było na tyle z tego co pamiętam . Ja jeszcze nie wiem gdzie dokładnie będę wychowywać mojego brzdąca bo mamy plany wyjazdu do innego kraju niż UK ale postaram się wychowywać go w taki sposób żeby znał nasze tradycje
Kacper
13 lat 5 miesięcy 3 dni
Hannah
9 lat 6 miesięcy 30 dni
|
|
#
luka
18.12.2008 (23:36)
Healthy Start
Jeżeli jesteście w ciąży lub macie dziecko poniżej 4 lat i otrzymujecie Income Support lub Jobseeker's Allowance lub Child Tax Credit (ale NIE Working Tax Credit) z rocznymi dochodami poniżej £15,575 (lub w ciąży i poniżej 18 lat), możliwe ze przysługują wam kupony na mleko, mleko w proszku, owoce i warzywa. Tygodniowo przyznawane sa kupony o wartości £3 dla ciężarnych, £3 na każde dziecko 1-4, i 2x £3 na każde dziecko poniżej pierwszego roku życia.
(infolinia 0845 607 6823 lub e-mail helpdesk@tiu.org.uk)
Kacper
13 lat 5 miesięcy 3 dni
Hannah
9 lat 6 miesięcy 30 dni
|
|
#
Konto nieaktywne
19.12.2008 (00:48)
trollficka, wydaje mi się, że ktoś na innym wątku pisał, że znieczulenie od pasa w dół (w Polsce) jest dostępne za pieniądze (nie wiem za ile). To jest właśnie duży plus w UK nie trzeba się martwić o kase jak leżysz w bólach haha!
Martwi mnie tylko, że badania robią tak rzadko i że ciążę prowadzi położna a nie lekarz....
|
|
#
Konto nieaktywne
19.12.2008 (00:52)
garbi, ja bym chyba jechała wcześniej na poród mimo, że by mi kazali czekać w domu ... co jakby był korek i zaczęła byś rodzić w samochodzie? wrrrrr..
zresztą mnie bardziej interesuje cesarka, panicznie boję się bólu!! jak wspominacie poród?
|
|
#
bettyderen
19.12.2008 (01:04)
ja mieszkam w coventry ( trollflicka jestesmy prawie sasiadkami to moja pierwsza ciaza wiec nie mam porownania z polska ale narazie jestem bardzo zadowolona. polozna jest bardzo mila i cierpliwa-zawsze mam duzo pytan a przy okazji urlopu w polsce odwiedzilam 2 razy lekarza-tak dla swietego spokoju. do porodu jeszcze kilka tygodni-mam nadzieje ze nie zmienie zdania,brrr...
|
|
#
Konto nieaktywne
19.12.2008 (01:07)
bettyderen, jak często widujesz się z położną?
|