Grupa: Poród

avatar # Autor: gosiaa843 Wysłano: 29.8.2008 (22:23) Odpowiedzi: 140

Wskazania do cięcia cesarskiego

łożysko przodujące, odklejanie się łożyska, czynne zakażenie wirusem opryszczki narządów płciowych, wypadnięcie pępowiny, wywołanie porodu przed czasem jest niezbędne z powodu stanu przedrzucawkowego, płód wykazuje cechy wewnątrzmacicznego opóżnienia wzrostu (IUGR) (wydaje się że przestał rosnąć), nastąpiło odejscie wód płodowych, ale akcja porodowa nie rozpoczyna się samoistnie w określonym przedziale czasu, z reguły w ciągu 24h, kobieta miała wcześniej cesarskie cięcie ciąża jest przenoszona o dwa lub więcej tygodni, płód jest w położeniu pośladkowym/stópkowym lub poprzecznym, poród zatrzymał się na określonym etapie lub nie postępuje w prawidłowym rytmie. Jest to stan zwany dystocjąlub poprostu brakiem postępu porodu

avatar # Konto usunięte 23.10.2008 (09:43)

Ja nie miałam wcześniej cesarki, ale za to miałam 2 operacje mniej więcej w miejscu nacięcia cesarskiego- czy to też zalicza się do listy wskazań by przeprowadzić cesarskie cięcie?

ale kiedy mialas te operacje bo wiem ze jesli ma sie cc musi minac 4 lata aby moc urodzic kolejne dziecko silami natury ze wzgledu na to ze cialo bylo zszywane.moze z innymi operacjami jest podobnie chociaz podczas cc zszywana jest macica i mysle ze o to glownie chodzi.

--
Dawid Sylwester
1 rok 8 miesięcy 3 dni
avatar # Konto usunięte 23.10.2008 (11:33)

2 lata temu. No właśnie też myślę o tym, że chodzi o macicę. Najlepiej zapytać lekarza- chociaż on wie o wszystkim i jic mi nie mówił, że powinnam mieć cc.

avatar # Konto usunięte 23.10.2008 (11:41)

wskazaniem do ciecia cesarskiego jest rowniez np wada wzroku, (oczywiscie odpowiednio duza), czy nadcisnienie. sama mialam 2 cesarki, a podobno w ogole mozna miec tylko 3!! ;) pozdrawiam serdecznie ;)

avatar # Konto usunięte 23.10.2008 (11:53)

ja miałam cc ze względu na oczy a dokladnie na ograniczone pole widzenia i mozliwa jaskra.poniewaz jaskry nie mozna tak naprawde zdiagnozowac po 1 badaniu i tzreba powtorzyc za jakis czas, kazano mi przyjsc po ciazy bo było mozliwe ze to ciaza tak wplywa zle na moje oczy.
tak czy siak jesli chodzi o okuliste dostac zaswiadzcenie do cc nie jestlatwo.mimo tego ze ja kompletnie nie chcialam rodzic cc bylam zmuszona

Na ile duża musi byc wada wzroku, jako wskazanie do cc?????

avatar # Konto usunięte 18.11.2008 (12:08)

nie wiem dokladnie jaka musi byc wada zeby zrobili cc, moge powiedziec jedynie na swoim przykladzie, mialam -5 i rozrzedzona siatkowke!! ;), ale teraz jestem po laserowej korekcji i jest swietnie ;)

ja mialam zalecaną cesarkę bo stwierdzono ze wymiary miednicy nie sa takie jak byc powinny.. jednak tak sie wszystko potoczyło że w koncu urodziłam sama bez pomocy skalpela.. roznie to bywa jeden chce rodzic naturalnie a konczy sie wszystko cesarką inne kobiety mimo wskazan do cesarki rodza silami natury.. ja przez połowe ciazy sie nastawialam na cesarkęi załowałam ze nie moge rodzic sama.. no ale jednak sie udało i to najwazniejsze
pozdrawiam wszystkie mamusie - te JUZ i te DOPIERO

--
Słoneczko kochane
2 lata 2 miesiące 15 dni

mam takie pytanie- (co prawda obecnie nie jestem w ciąży,ale planujemy mieć bąbelka)czy po operacji kręgosłupa kwalifikuję się na cesarskie cięcie?ostatnia operacja była 3 lata temu. proszę o dopowiedz

--
Jestem w ciąży
25 tygodni 0 dni

Witam kasiek1 moim zdaniem kwalifikujesz sie na cesarke. Poród naturalny to duże obciążenie dla kręgosłupa i te bóle krzyżowe....
90% na TAK

Zaloguj się by móc odpowiadać w tym wątku.

Pozostało znaków 6000

Przeczytaj podobne wątki