Grupa: Choroby

avatar # Autor: Konto usunięte Wysłano: 16.12.2008 (09:15) Odpowiedzi: 8

CYTOMEGALIA

Witam. Poruszam temat cytomegalii ponieważ jest to dość groźny wirus jeśli uaktywni się w ciąży, a wiem że nie każdy lekarz zleca badanie na jego obecność. Moja gin na szczęście zleciła badanie przy pierwszych podstawowych, które robiłam w ciąży. Cytomegalia zagraża przede wszystkim naszym nienarodzonym dzieciom. Mi niestety poziom przeciwciał anty-CMV w klasie IgG wyszedł dodatni - 56,9 AU/ml. Potem moja dr zleciła badanie na poziom IgM. Wyniki poznam pojutrze i wszystko się rozstrzygnie. Czy ktoś z Was spotkał się z tym wstrętnym wirusiskiem? Proszę o wszelkie informacje, spostrzeżenia. Zapraszam na forum:

Hmm...pierwsze słysze o czymś takim, mnie lekarz nie kierował.

--
Wojtuś Grześ
1 rok 8 miesięcy 5 dni
Jestem w ciąży
35 tygodni 1 dzień
avatar # Konto usunięte 16.12.2008 (11:42)

dodam jeszcze że ten wirus jest dość popularny i "nosi" go w sobie ponad 80%społeczeństwa. Nie jest groźny dla osób dorosłych, natomiast dla dzieci w brzuszkach i tych narodzonych jest bardzo groźny. Nie chcę Was straszyć, wyłącznie ostrzec, bo wiem że wielu lekarzy nie zleca tych badań, czego przykładem jest secondshe. Ja więcej zaczęłam na ten temat czytać jak moja gin zleciła zbadanie poziomu IgM po tym jak IgG wyszedł dodatni. Najlepiej takie badania wykonać przy planowaniu ciąży. Ja przed ciążą zielonego pojęcia nie miałam na ten temat, dopiero moja gin otworzyła mi oczy, a resztę sama doczytałam. Ale i tak nie wiem wszystkiego i co w przypadku gdy tylko IgG wyjdzie dodatni. Pojutrze mam wizytę i dowiem się więcej. Oczywiście podzielę się z
Wami i zachęcam Was również do dzielenia się spostrzeżeniami.

avatar # Konto usunięte 16.12.2008 (11:44)

ups, sorki rozpisałam sie Ale martwię się o siebie jak również o inne kobiety świadome bądź nieświadome tego wstrętnego wirusa. Dlatego chcę nagłośnić ten temat. Pytajcie swoich ginekologów o cytomeglię.

Chodzi Ci chyba o toksoplazmozę? Głównymi nosicielami są... koty. Niestety jeszcze nie miałam badania na obecność tego wirusa

avatar # Konto usunięte 20.12.2008 (19:06)

toksoplazmoza swoją drogą. Cytomegalia jest zupełne czymś innym. Kami wpisz sobie w google to hasło. Nie chcę być źle zrozumiana, więc same poczytajcie. To naprawdę ważne.
A tak przy okazji dodam, że poznałam wyniki na obecność IgM - ujemny ))) Uff,nawet nie wyobrażacie sobie jaką ulgę poczułam!!! Okazało się że mój organizm wytworzył przeciwciała przy wcześniejszym zetknięciu z wirusem, ale teraz wirus jest nieaktywny!!! Z dzidzią wszystko OK, machała do nas rączkami i nóżkami i kiwała główką

avatar # Konto usunięte 5.1.2009 (15:13)

Wieka to bardzo dobrze, że IgM ujemne. Ja też miałam badania na obecnośc wirusa cytomegalii i nie mam się o co martwic. Niestety nie mam przeciwciał na toksoplazmozę, ale mam nadzieję, że skoro przez tyle lat się nie zaraziłam to teraz też się nie przyplącze to paskudztwo

avatar # Konto usunięte 7.1.2009 (12:42)

na pewno nie!!! Na wszelki wypadek unikaj kocich kupek, tataru i wszystko będzie ok! Ja też nie mam przeciwciał toksoplazmozy, ale nie zamartwiam się. Pozdrawiam i trzymam kciuki za nasze brzuszki ))

avatar # Konto usunięte 7.1.2009 (15:32)

Wieka ja niestety narazie czekam na Skarba w brzuszku
Pozdrawiam i życzę zdrówka dla Ciebie i Maluszka

Zaloguj się by móc odpowiadać w tym wątku.

Pozostało znaków 6000